Nyheter

Reportage i Tidningen Ridsport

2017-03-23

Fint reportage om Diablos flytt till Wellington, USA:

 

 

Nu är Diablo kanadensare. Här som unghäst med Wiveca Nilsson Falkman.

Nu är Diablo kanadensare. Här som unghäst med Wiveca Nilsson Falkman.

Foto: Kim C Lundin

Stjärnan Ohlalas bror såld till världscupvinnar-familj

23 mars 2017

Avelsnyheter  SWB-stoet Ohlala är en av världens bästa hopphästar med Lauren Hough i sadeln. Nu har Ohlalas uppfödare sålt stjärnans bror Diablo till andra sidan Atlanten.

Leif Nilssons och Wiveka Nilsson Falkmans uppfödning Ohlala (SWB, sto, f 2004, e Orlando-Cardento) är just nu rankad tia i världen med amerikanska Lauren Hough.

Nyligen sålde de även brodern Diablo (SWB, val, f 2008, e Jaguar Mail-Cardento, uppf Jonas Jönsson) till Nordamerika.
Ny ryttare är kanadensiska 18-åriga Lucy Deslauriers, dotter till dubbla OS-ryttaren Mario Deslauriers som vann världscupfinalen vid 19 års ålder 1984.
– Lucy gör en seriös satsning och det känns jätteroligt att hon Diablos nya ryttare. Vi har fått höra att de ska starta den här veckan i Wellington, säger Wiveca.

Sofia och Peder tävlade
Familjen är uppfödare till modern Carrera (SWB, sto, 2000–2015, e Cardento-Bonaparte). Efter Diablos två äldre syskon, varav Ohlala är det äldsta, sålde de henne betäckt med Jaguar Mail till Jonas Jönsson. Resultatet blev Diablo och efter ett par år köpte de tillbaka honom.


I somras möttes de båda syskonen på tävling i Dublin. Bilden har Wiveca fått av Peder Fredricson, som då tävlade Diablo.

Så småningom kom Diablo att tävlas av Sofia Nilsson Falkman hela vägen från unghästklasserna till internationell 1,40 innan Peder Fredricson tog över. Peder red Diablo till placeringar i internationell 1,50.
– Vi har haft ett samarbete med Peder i ungefär ett års tid och under tidens gång bestämde vi att Diablo var till salu, säger Wiveca.

Besökt Diablo i Wellington
Wiveca och Leif hade sedan innan en resa planerad till Wellington förra veckan och passade förstås på att hälsa på Diablo, som såg ut att stortrivas i sommarvärmen. Utöver Ohlala har Nilsson Falkmans tidigare sålt två hästar till USA.

Tror du att Diablo kan bli lika bra som Ohlala?
– Han har ju inte gjort så mycket än, så det är svårt att avgöra. I vilket fall är ju Ohlala så väldigt bra, så det kan nog bli svårt att matcha, säger Wiveca som ser fram emot att följa Diablos äventyr på andra sidan Atlanten.


Diablo fick besök i Wellington av sin uppfödare Leif Nilsson. Foto: Privat


Ohlala är en av världens bästa hästar. Här vinner hon en världscup med Lauren Hough. Foto: Tony Parkes/FEI